Friday, February 26, 2010

Rajasthan Pre-B.Ed. Exam, 2010 : General Awareness (Solved)

सुरेन्द्र तेतरवाल द्वारा प्रकाशित www.currentgk.tk के लिये All Free Sample Papers, Solved Model Papers, Solved Question Papers, Bank Sample Papers, UPSC Sample Paper, B.Ed Solved Papers, General Awareness Solved Papers, Indian Competitive Exams, Railway Recruitment Board Exams Paper, SSC Sample Paper , CBSE Sample Paper , Employment News , Results etc.

Rajasthan Pre-B.Ed. Exam., 2010 Solved Paper
Section–A : Mental Ability :: Section–B : Teaching Attitude and Aptitude Test
Section–C : General Awareness :: Section–D : Language Proficiency (English)

Section–C
General Awareness
101. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
(A) Swimming
(B) Weightlifting
(C) Shooting
(D) Archery

102. ‘The Dronacharya Award’ is associated with—
(A) Eminent Surgeons
(B) Famous Artists
(C) Sport Coaches
(D) Expert Engineers

103. The author of ‘Gitagovinda’ was—
(A) Halayudha
(B) Jayadeva
(C) Kalhana
(D) Jona-Raja

104. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(D) Abdul Gaffar Khan

105. Baba Amte is famous as a ………
(A) Painter
(B) Singer
(C) Politician
(D) Social Worker

106. Who was the first woman Governor of an Indian State ?
(A) Sushila Nayar
(B) Sucheta Kriplani
(C) Sarojini Naidu
(D) Sulochan Modi

107. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna ?
(A) Martin Luther King
(B) Zubin Mehta
(C) Mother Teresa
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan

108. Dr. M.S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharathanatyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music

109. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Ravi Shankar–Sitarist
(B) M.F. Hussain–Tabla
(C) R.K. Narayan–Novelist
(D) Kaifi Azmi–Poet

110. Who said, “You give me blood, I will give you freedom” ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bhagat Singh

111. Nobel Prizes are not given for which of the following fields ?
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Peace
(D) Music

112. When is the ‘International Women’s Day’ observed ?
(A) March 8
(B) February 14
(C) May 10
(D) October 2

113. Indra Nooyi is the Chief Executive Officer of which company ?
(A) Pepsi
(B) Coca Cola
(C) LG
(D) Samsung

114. The 2008 Olympics will be held in—
(A) London
(B) Sydney
(C) Beijing
(D) Seoul

115. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with ……
(A) Dandi March by Mahatma Gandhi
(B) Quit India Movement
(C) Partition of Bengal
(D) Partition of India

116. The concept of ‘Din-e-Elahi’ was founded by which king ?
(A) Dara Shikoh
(B) Akbar
(C) Shershah Suri
(D) Shahjahan

117. The central point in Ashoka’s Dharma was—
(A) Loyalty to kings
(B) Peace and non-violence
(C) Respect to elders
(D) Religious toleration

118. Mahatma Gandhi for the first time practiced his Satyagraha in India at—
(A) Chauri-Chaura
(B) Ahmedabad
(C) Champaran
(D) Nauokhali

119. ‘Do or Die’ was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Gandhiji
(B) J.L. Nehru
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Subhash Chandra Bose

120. Who among the following formed a party named as ‘Forward Block’ ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Sardar Bhagat Singh
(C) Chandrashekhar Azad
(D) J.L. Nehru

121. Where are the Dilwara Temple’s located ?
(A) Shravana Belgola
(B) Parasnath Hills
(C) Indore
(D) Mt. Abu

122. Who was the first Indian lady to preside over the Congress ?
(A) Rajkumari Amrit Kaur
(B) Annie Besant
(C) Vijaylakshmi Pandit
(D) Amrita Shergill

123. In India, there are three crop seasons. Two of them are Kharif and Rabi, name the third one ?
(A) Barsati
(B) Grama
(C) Zaid
(D) Khari

124. In India agriculture of jute is maximum on which Delta area ?
(A) Ganga
(B) Mahanadi
(C) Brahamputra
(D) Godavari

125. The most discussed Tehri Dam Project is located in which of the following States ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Haryana
(D) Uttarakhand

126. Which of the following pair is not correctly matched ?
(A) Kota — Chambal
(B) Bhubaneshwar — Mahanadi
(C) Jabalpur — Narmada
(D) Surat — Tapti

127. Which is the India’s largest lake ?
(A) Nainital
(B) Sambhar
(C) Sishram
(D) Chilka

128. Which of the following States has rich forest of sandalwood ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Madhya Pradesh

129. Which of the following is the smallest ocean of the world ?
(A) Pacific
(B) Indian
(C) Atlantic
(D) Arctic

130. The Hirakud Project is on which of the following rivers ?
(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Damodar
(D) Kosi

131. The name of the galaxy, in which the earth is a planet, is—
(A) Andromeda
(B) Ursa Major
(C) Ursa Minor
(D) Milky Way

132. Which national park is known for the Great Indian one-horned Rhinoceros ?
(A) Dudhwa
(B) Kanha
(C) Kaziranga
(D) Gir

133. The largest irrigation canal in India is called the—
(A) Yamuna Canal
(B) Sirhind Canal
(C) Indira Gandhi Canal
(D) Upper Bari Doab Canal

134. Where does Chambal river originate from ?
(A) Bhind
(B) Ratlam
(C) Mhow
(D) Ujjain

135. Which of the following river is known as ‘Sorrow of Bengal’ ?
(A) Damodar
(B) Gandak
(C) Kosi
(D) Sone

136. The largest public sector bank in India is—
(A) Central Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) State Bank of India
(D) Indian Overseas Bank

137. Who gives recognition t o political parties in India ?
(A) Parliament
(B) President
(C) Supreme Court
(D) Election Commission

138. Which article of the Indian Constitution deals with Amendment Procedure ?
(A) Article 368
(B) Article 358
(C) Article 367
(D) All these

139. If the Speaker of the State Legislative Assembly decides to resign, he should submit his resignation to the—
(A) Judges of the High Court
(B) Deputy Speaker
(C) Chief Minister
(D) Finance Minister

140. When the offices of both the President and Vice President of India are vacant, who will discharge their functions ?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Chief Justice of India
(D) The Speaker

141. Sharda Act deals with—
(A) Widow Remarriage
(B) Child Marriage
(C) Inter-caste Marriage
(D) Polygamy

142. ‘Hemophilia’ is the disease of—
(A) Liver
(B) Blood
(C) Brain
(D) Bones

143. Which of the following is present in Tobacco ?
(A) Nicotine
(B) Heroin
(C) Marijuana
(D) Cocaine

144. These days yellow lamps are frequently used as street-light. Which one of the following is used in these lamps ?
(A) Sodium
(B) Neon
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen

145. Raja Harishchandra, an early Indian film, was produced by—
(A) D. G. Phalke
(B) Ashok Kumar
(C) Ardeshir Irani
(D) None of these

146. Who composed the song ‘Jara Yaad Karo Kurbani’ ?
(A) Javed Akhtar
(B) Pradeep
(C) Nusrat Fateh Ali Khan
(D) Raghupati Sahay ‘Firaq’

147. Which of the following is a folk dance of Rajasthan ?
(A) Garba
(B) Dandiya
(C) Ghoomar
(D) Kathak

148. Kuchipudi is a dance drama of which of the following States ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

149. ‘The Colonel’ is the name of which Indian test cricketer ?
(A) Colonel C.K. Naidu
(B) Rahul Dravid
(C) Mohinder Amarnath
(D) Dilip Vengsarkar

150. Deodhar Trophy is related to which sport ?
(A) Volleyball
(B) Football
(C) Cricket
(D) Tennis

Answers :
101. (C) 102. (C) 103. (B) 104. (A) 105. (D) 106. (C) 107. (D) 108. (D) 109. (B) 110. (C)
111. (D) 112. (A) 113. (A) 114. (C) 115. (A) 116. (B) 117. (D) 118. (C) 119. (A) 120. (A)
121. (D) 122. (B) 123. (C) 124. (A) 125. (D) 126. (B) 127. (D) 128. (B) 129. (D) 130. (B)
131. (D) 132. (C) 133. (C) 134. (C) 135. (A) 136. (C) 137. (D) 138. (A) 139. (B) 140. (C)
141. (B) 142. (B) 143. (A) 144. (A) 145. (A) 146. (B) 147. (C) 148. (A) 149. (D) 150. (C)

Wednesday, February 24, 2010

SBI Clerk (First Shift) Exam, 2009 : General Awareness

सुरेन्द्र तेतरवाल द्वारा प्रकाशित www.currentgk.tk के लिये All Free Sample Papers, Solved Model Papers, Solved Question Papers, Bank Sample Papers, UPSC Sample Paper, B.Ed Solved Papers, General Awareness Solved Papers, Indian Competitive Exams, Railway Recruitment Board Exams Paper, SSC Sample Paper , CBSE Sample Paper , Employment News , Results etc.

State Bank of India
Clerk (First Shift) Examination, 2009

(Held on 8-11-2009)
General Awareness : Solved Paper

1. Which of the following is/are the major objectives of the Union Budget 2009-10 presented by Sri Pranab Mukherjee ? Emphasis on/to—
1. Faster and more inclusive growth.
2. Equitable development.
3. Improve the delivery mechanism.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

2. As per the budget 2009-10, the Govt. has made an allocation of Rs. 1542 crores to purchase the shares held by the RBI in which of the following organizations ?
(A) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
(B) State Bank of India (SBI)
(C) Export Credit Guarantee Corporation of India (ECGC)
(D) Life Insurance Corporation of India
(E) All the above
Ans : (A)

3. Which of the following apex body and regulators has asked banks to swap customer related information so that the frauds and defaults may be prevented in future ?
(A) Bombay Stock Exchange (BSE)
(B) Indian Bank’s Association (IBA)
(C) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(D) Reserve Bank of India (RBI)
(E) None of these
Ans : (D)


4. The SBI has signed an agreement with which of the following agencies to obtain a guarantee cover to its loans to Micro and Small Enterprises ?
(A) Export Credit Guarantee Corporation
(B) Credit Guarantee Trust
(C) Small Industrial Development Bank of India
(D) Securities and Exchange Board of India
(E) None of these
Ans : (B)

5. Which of the following is the short form of the name of the Indian Space Shuttle which puts various satellites into orbit ?
(A) RISAT
(B) PSLV
(C) ANUSAT
(D) ISRO
(E) INTESSAT
Ans : (B)

6. ‘Astra’ which was in news in recent in the name of a newly developed—
(A) Air to Air Missile
(B) Battle Tank
(C) Spy Rocket
(D) Submarine
(E) Air to surface missile
Ans : (A)

7. The telecom industry of which of the following countries made a world record by adding about 16 million new subscribers in just one month (March 2009) ?
(A) China
(B) Iran
(C) India
(D) South Africa
(E) None of these
Ans : (C)

8. The President of India recently signed three key trade agreements with a country whose Prime Minister is Mr. J. L. R. Zapatero belongs to which of the following countries ?
(A) Spain
(B) Mexico
(C) Italy
(D) Greece
(E) Ghana
Ans : (A)

9. Who amongst the following has taken over as the New Chief Election Commissioner (CEC) of India recently ?
(A) Mr. Ashwani Kumar
(B) Mr. N. Gopalaswami
(C) Mr. V. S. Sampath
(D) Mr. Naveen Chawla
(E) None of these
Ans : (D)

10. Which of the following is the Reverse Repo Rate at present ?
(A) 3%
(B) 4%
(C) 5%
(D) 5•5%
(E) None of these
Ans : (E)

11. Which of the following is true about the exports from India during March 2009 ?
1. Exports went down by 33% percent in terms of US dollars during the period.
2. It was the highest drop in exports in more than a decade.
3. This drop was because Indian Tea has lost its demand in the global market.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

12. As per the reports of the National Saving Institute (NSI) which of the following has shown an improvement in last few months by registering a 10% growth in it across the country ?
(A) Bank Deposits
(B) Investments in commodity exchanges
(C) Investments in infrastructure bonds
(D) Small savings
(E) None of these
Ans : (D)

13. The President of Maldives was awarded the Anna Lindh Prize-2009 for his efforts in which of the following areas ? Efforts to—
1. Combat climatic changes
2. Bringing democracy in country in a peaceful manner
3. Save his country from financial crisis
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)

14. Who amongst the following is the author of the book (released recently) “India and Global Financial Crisis : Managing Money and finance” ?
(A) Dr. Bimal Jalan
(B) Dr. C. Rangarajan
(C) Dr. Manmohan Singh
(D) Mr. Pranab Mukherjee
(E) Dr. Y. V. Reddy
Ans : (E)

15. Who amongst the following is the winner of the prestigious ‘Dadasaheb Pahlke Award’ given in April 2009 ?
(A) Manoj Kumar
(B) Rajesh Khanna
(C) Amitabh Bachchan
(D) Jaya Bachchan
(E) Jitendra
Ans : (A)

16. India recently finalized its National Solar Mission. The mission envisages an installed solar energy generation capacity of
about—
(A) 5000 MW (by 2030)
(B) 1000000 MW (by 2030)
(C) 15000 MW (by 2030)
(D) 20000 MW (by 2030)
(E) 25000 MW (by 2030)
Ans : (B)

17. As per the news published in major newspapers / magazines four Central Public Sector Undertakings, NTPC, NHPC, PGCIL and DVC signed an agreement for a joint venture. All these four PSUs are working in which of the following areas/sectors ?
(A) Textile Sector
(B) Power Sector
(C) Coal Sector
(D) Transport Sector
(E) Telecome Sector
Ans : (B)

18. Which of the following countries wanted to come back again as an active member of the Organisation of American States after its expulsion from there several years back ? (The summit of the same was organized in April 2009)
(A) Cuba
(B) Brazil
(C) Argentina
(D) Turkey
(E) None of these
Ans : (A)

19. Who amongst the following was the first elected President of the Federal Democratic Republic of Nepal ?
(A) Mr. Ram Baran Yadav
(B) Mr. B.P. Koirala
(C) Mr. Madhav Kumar Nepal
(D) Mr. Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’
(E) None of these
Ans : (A)

20. As per news in major newspapers Sri Lankan Govt. has offered conditional Amnesty to which of the following groups with a view to end internal conflict in the country going on since last several years ?
(A) Association of Civilians Trapped in War Area
(B) Janmukti Morcha
(C) Naxalite Group of Sri Lanka
(D) Madhesi Janadhikar Forum
(E) LTTE
Ans : (E)

21. As per the reports the Indo-Pak Trade reached at about which of the following levels during 2008-09 ? About—
(A) Rs. 200 crores
(B) Rs. 300 crores
(C) Rs. 400 crores
(D) Rs. 500 crores
(E) Rs. 600 crores
Ans : (C)

22. Which of the following States is amongst the top five power selling States in India ?
(A) Meghalaya
(B) Chhattisgarh
(C) Maharashtra
(D) Kerala
(E) Rajasthan
Ans : (B)

23. India and Russia recently signed an agreement so that India can get a supply of Uranium fuel from Russia. Uranium is used in which of the following sectors ?
(A) Pharma Sector
(B) Transport Sector
(C) Agro Industry
(D) Telecom Sector
(E) Energy Sector
Ans : (E)

24. The Govt. of India recently decided to finalize a big defence deal of Rs. 45000 crore for which finally five contenders are shortlisted.
This deal is to purchase—
(A) Fighter jets
(B) Radar system
(C) Spy rockets
(D) Battle tanks
(E) Warships
Ans : (A)

25. Who amongst the following is not a Padma Awards Winner of 2009 given in 2009 ?
(A) Dr. G. Madhavan Nair
(B) Mr. Sundarlal Bahuguna
(C) Mr. Abhinav Bindra
(D) Ms. Aruna Sairam
(E) Mr. Manoj Kumar
Ans : (E)

26. As per the news in all major newspapers, the African National Congress (ANC) got an overwhelming victory in the general elections held recently in—
(A) Ghana
(B) Uganda
(C) South Africa
(D) Kenya
(E) None of these
Ans : (C)

27. After a long cold war of several decades Taiwan recently signed an agreement to expand air links and accept main land investment with which of the following countries in its neighbourhood ?
(A) India
(B) China
(C) Malaysia
(D) Indonesia
(E) Japan
Ans : (B)

28. As per the news in major newspapers Iran has agreed to welcome talks with world powers after a deadlock of several months. Which of the following is the major issue over which Iran has a difference with the most of the world powers ? Its—
(A) Nuclear Programme
(B) Dispute with Iraq on several oil fields
(C) Views on subsidy on agro products in the meetings of the WTO
(D) Claim to have permanent seat in UN Security Council
(E) None of these
Ans : (A)

29. Union Govt. provides subsidy on which of the following commodities in India ?
1. Fertilizers
2. Seeds
3. Tractors
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

30. World famous Tennis Star Rafael Nadal is from which of the following countries ?
(A) USA
(B) Spain
(C) Germany
(D) Italy
(E) France
Ans : (B)

31. ‘Azlan Shah Cup’ is associated with the game of—
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Badminton
(D) Table Tennis
(E) Golf
Ans : (B)

32. What is the full form of NFSM an initiative of the National Development Council of India ?
(A) New Food Security Mechanism
(B) National Food Security Management
(C) National Farmer’s Service Manch
(D) New Fastest Space Missile
(E) None of these
Ans : (E)

33. Financial year in Banks is a period between—
(A) January to December
(B) May to June
(C) April to March
(D) January to April
(E) None of these
Ans : (C)

34. The cooperative movement in which of the following fields has achieved a great visible success in India ?
(A) Milk production
(B) Banking sector
(C) Textile sector
(D) Cotton production
(E) None of these
Ans : (A)

35. The Reserve Bank of India does not print currency notes of the denomination of Rs. —
(A) 20
(B) 50
(C) 3000
(D) 1000
(E) 500
Ans : (C)

36. Which of the following is considered as the financial capital of India ?
(A) New Delhi
(B) Kolkata
(C) Bangalore
(D) Ahmedabad
(E) None of these
Ans : (E)

37. Olympic Games are Organized after a gap of every—
(A) Two years
(B) Three years
(C) Four years
(D) Five years
(E) Six months
Ans : (C)

38. Which of the following is a very well known name in the field of Banking in India ?
(A) Ms. Meira Kumar
(B) Ms. Kiran Mazumdar Shaw
(C) Mr. Arun Jaitley
(D) Dr. D. Subbarao
(E) All of above
Ans : (E)

39. Which of the following is the currency of Spain ?
(A) Dollar
(B) Pound
(C) Yen
(D) Krona
(E) None of these
Ans : (E)

40. FIFA is an organization working in the field of—
(A) Banking
(B) Textiles
(C) Power Generation
(D) Social Service
(E) Sports
Ans : (E)

 

|